Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Uutta teknologiaa ikääntyvien avuksi

10.03.2008

Kolumni Varsinais-Suomen Sos.dem. Piiri ry:n Internet-sivut 10.3.2008

Sain kutsun INNOelli tapahtumaan Helsingin Pasilaan. Tehtäväni oli iltapäivän aikana kulkea temppurataa, jolla esiteltiin uusia teknologisia ratkaisuja vanhustenhuollon haasteisiin. Ensimmäisenä oli vastassa isoilla pyörillä ja pienellä sähkömoottorilla varustettu kauppakassi. Kun kahvasta kiskaisi, alkoi kassi toimia ja nousu portailla oli kuormankin kanssa kevyttä vaikka vähän nykivää.

Toisessa vaiheessa jouduin sänkyyn makuulleni. Patjan alla oli minulle Turusta jo 1980-luvulta tuttu SCSB-patja (Static Charge Sensitive Bed), jonka sisältämän tekniikan avulla voidaan tietokoneella seurata ja sitten analysoida vuoteella makaavan henkilön elintoimintoja ja niiden muutoksia. Tekniikka mahdollistaa mm. nukkujan hengityksen ja sydämenlyöntien sekä unen laadun seurannan matkojen päästä. Terveisiä vain Jukka Alihangalle Rymättylään!

Sitten minulta pyydettiin kännykän numero. Edessä olevalla lattialla oli sähköteknologiaan perustuva tunnistematto, jonka päälle astuminen tuotti tekstiviestin kännykkääni parin sekunnin kuluessa. Elektroninen, näkymättömissä oleva lattiatunnistin ilmoittaa haluttuihin puhelinnumeroihin, milloin yksinäinen vanhus on lähtenyt vuoteestaan kävelemään ja myös siitä tulee tieto, jos vanhus on kaatunut lattialle pitkin pituuttaan. Tekstiviesteille voi siis tulla tulevaisuudessa lisää painoarvoa!

Teknologiamessuilla esiteltiin myös ohjelmoitavia valaistusjärjestelmiä, jotka auttavat vanhusta muistamaan milloin on päivä, milloin yö. Moderni tekniikka antaa myös mahdollisuuden automatiikkaan, joka ilmoittaa yöaikaan ulos pyrkivälle dementiasta kärsivälle: "On yö, älä mene ulos."

Muistihäiriöisten ihmisten ja omaisten sekä viranomaisten avuksi on kehitetty satelliittipaikannukseen perustuvia paikannuslaitteita, joiden avulla omille teilleen lähtenyt dementoitunut mutta fyysisesti hyväkuntoinen ihminen löydetään nopeasti ilman laajamittaisia ja kalliita etsintöjä. Lääkehuollon puolella on tarjolla "älykäs dosetti" (luin ensin "älykäs dosentti", ja ihmettelin). Laite muistuttaa Suomi konepistoolin lipasta. Dosetti on varustettu kelloautomatiikalla ja lukolla, niin että se kertoo potilaalle, milloin lääke pitää ottaa, ja avaa samalla lukon niin että vain oikea lääke on otettavissa ja yliannostukselta vältytään.

Temppurataa kulkiessa sanoin jollekulle ääneen, että nämä laitteet eivät kuitenkaan poista vanhusten yksinäisyyttä. Tähänkin ongelmaan löytyi useita teknologian mahdollistamia ratkaisuja. Tarjolla oli eritasoista näköpuhelinmahdollisuutta. Pisimmälle viedyssä laitteessa vanhuksella on kotona litteä tietokoneruutu, jossa on muutaman tärkeän ihmisen kasvokuva. Koskettamalla jotakin näistä kuvista hän saa kuulo- ja näköyhteyden haluamaansa ihmiseen ja tulee haluamansa ihmisen näkyville ruudun alla olevan kameran avulla.

Pisimmälle viety yksinäisyyden poistajalaite oli suurikokoinen taulutelevisio, joka oli kytketty laajakaistayhteyden kautta keskustelu- tai ohjelmaryhmään. TV:n äärestä oli mahdollisuus saman tien liittyä keskusteluun mukaan ja tulla näkyväksi muille keskustelijoille. Innostuin vuorovaikutteisesta televisiosta niin, että heittäydyin itsekin keskustelemaan siihen erään varttuneen rouvan kanssa, joka kovasti kehui laitteen ominaisuuksia. Ero televisioon oli merkittävä, koska tässä oli mahdollisuus välittömään ja nopeaan vuorovaikutukseen "ruudun takana" olevien ihmisten kanssa.

Vierailusta jäi innostunut mieli, onhan jokaisen miehen sisällä tekniikasta innostuva pieni poika. Vakavasti puhuen on hyvä huomata, mitä mahdollisuuksia teknologia tuo samalla, kun uudet haasteet ovat edessä vanhustenhuollossa. Toivottavasti teknologiaa ei käytetä henkilöstön vähentämiseen hoivatyöstä vaan siihen, että henkilökunnan hoitavalle ja parantavalle läsnäololle ja ihmisen kohtaamiselle jäisi entistä enemmän aikaa hoivatyössä.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu